Serios!

Voi, cei care intraţi aici, aflaţi că toate postările de pe acest blog,fără excepţie, sunt pamflete,pure ficţiuni,produsul imaginaţiei autorului,sau interpretări parodice ale realităţii în viziunea strict personală a acestuia.

marți, 3 noiembrie 2015

Consecințele Colective

  Cu riscul de a plictisi (iaca, risc...) , am să mă refer tot la incendiul din seara de 30 spre 31 octombrie, din clubul Colectiv. N-am terminat de spus tot ce aveam, și dacă nu spun nici acum, atunci, unde? De fapt... deja e marți. Pîrjolul a fost vineri seara, apoi a urmat uichendul, lumea nu prea a avut cu cine să dezbată subiectul, în fine, a venit ziua de luni, oamenii s-au întîlnit la serviciu, pe lîngă butoiul cu apă plată, sau pe lîngă expresorul de cafea și printre altele s-a mai strecurat un ”Dumnezeu să-i ierte” sau un simplu ”vai ce tragedie, îți dai seama...”. Și cam gata. Am punctat, mergem mai departe. Mâine discutăm despre altceva.
   Într-un fel, e normal. E în firea omului să nu-i pese de semenii săi. Nu cred că omul are instinct de conservare al speciei, ci doar instinct de supraviețuire individual. Poate avem o glandă care produce o enzimă care blochează altruismul, empatia, între oamenii care nu sunt rude de gradul 1. Ar trebui numită glanda Gabriel Oprea. Sau poate e un nou de instinct de supraviețuire, adaptat la era informației. În fiecare secundă avem informații de pe tot globul. Ce ne-am face dacă am fi sfîșiați de durere pentru fiecare dramă umană de pe Pămînt, probabil că se petrec cîteva zeci pe secundă, am înnebuni cu toții!
   În concluzie, am suficiente motive să presupun că, 99% din cei care au aflat grozăvia, au fost afectați de crunta moarte a atîtor oameni, cam tot atît cît l-a durut în cur și pe Gabriel Oprea de moartea polițistului ce-l însoțea. Apropo, l-am văzut și pe Nulitatea Sa, afișîndu-și rictusul la televizor, printre cadavre, împreună cu alți ”corbi” și cu tot neamul lor de necrofagi băgători în seamă. Dar, despre Jeneralul care a încercat să-și compenseze lipsa de coloană vertebrală cu excesul de coloană oficială, pe altădată, spre niciodată. Iar despre cei care încearcă să-și transforme selfie-urile cu morți, în voturi și audiențe, cu ajutorul unei abjecte alchimii mediatice, vorbim un pic mai încolo.
  Ca să fie clar, emoțional, mă autoinclud în procentul de 99%. Dar scriu despre asta, deoarece cred că, ceea ce s-a petrecut la clubul Colectiv e mult mai mult decît un incendiu accidental. E o consecință directă a halului în care a ajuns societatea noastră. Știu că fraza asta sună la fel de grav ca ecoul unei bășini într-o catedrală, dar asta e, serios.
  Așa e, sincer, n-am umplut sîrma de rufe cu cămăși și batiste șiroind de lacrimi. Și nu cunosc pe nimeni s-o fi făcut, sau să fie genul. Covorașele de lumînărici roșii? Da, e Procentul ăla, de oameni evoluați, cărora chiar le pasă.  Plus cei afectați direct. Plus cei care vor să se vadă la televizor, consumatori ai știrilor de la ora 5 și pițipoancele care s-au adus fată, una pe alta, de pe facebook. Oamenilor le plac nenorocirile altora, le compară cu propriile mizerii, iar cu cît sunt mai nasoale ”ale ălora”, cu atît sunt mai suportabile ale lor. Ei sunt acel alai de gură-cască care se strînge cînd e dus mortul la groapă. Cu cît mortul e mai tînăr, cu atît mai numeros e alaiul. Sau covorul de lumînărici roșii.
 Apropo de pițipoancele feisbuciste, orientativ, uitați-vă pe facebook, să vedeți ce ”explozie de empatie” a provocat sîmbătă și duminică accidentul din club. Daaa, sigur că lumea jelește în tăcere, în interior.... Asta dacă nu cumva ”trick or treat !” înseamnă, mai nou, ”Dumnezeu să-i odihnească!”, iar bostanii luminoși sunt, de fapt, lumînări de condoleanțe. Ce să-i faci, nu e vina nimănui că dezastrul s-a suprapus cu Halloweenul. Mai dați-o naibii, incendii sunt în fiecare zi, Halloweenul e odată-n an !
  Da, dacă ar fi fost o știre serioasă, de real interes general, să zicem, ceva de genul ”afară sunt minus 27 de grade”, ok, șoc! Dar dacă anunțăm că afară sunt minus 27 de oameni...în fine, se mai întîmplă. Vorba aia, n-au murit pentru țară ca să ni se umfle o venă. Vena aia, care ni se umflă cînd cîștigă România la fotbal, sau cînd joacă Simona Halep. Sau vena care i se umflă lui Gabriel Oprea cînd vorbește de interesul național. Diferența e că vena noastră e la gît. Asta e. Așa e omul. Egoist, violent. A dat să fie ceva mai uman la un moment dat, zice istoria, dar a venit societatea de consum care l-a consumat, apoi banul, care s-a cocoțat pe primul loc, iar viața omului, săraca, a căzut undeva, pe la coada clasamentului și s-a ajuns aici: 30 și ceva de morți și peste 100 de răniți. De ce? Simplu.
  În primul rînd, fiindcă telespectatorilor noștri nu le pasă cu adevărat. Le pasă doar atunci cînd li se întîmplă nemijlocit, lor. Dar atunci, e deja, prea tîrziu.
  În al doilea rînd, pentru că suntem jmecheri și ne descurcăm. Toată lumea e jmecheră și se descurcă în țara asta, ceva de speriat! Dacă i-asculți, nimeni nu e vinovat, nimeni nu e răspunzător de nimic!
 De parcă un soi de gigibecalism s-a înșurubat în ADN-ul românului. O mutație genetică post-revoluționară, care le dictează oamenilor să nu respecte regulile, să fure, să facă treaba cît mai încet spre deloc și cît mai prost spre dezastru. Și apoi, să posteze rezultatele pe facebook, să moară dușmanii. Sau, dacă sunt personaje ”de mai sus”, să se ducă la televizor, să umple, plîngînd, de muci mîneca costumului Armani, cerșind iertare, sau, cu dunga de mir pe frunte și cu dunga de căcat la cur, să citească-n Parlament, de pe bancnote de 500 de Euro, discursuri despre cinstea și nevinovăția lor. De pe bancnotele alea, marcate cu ”MITA”.  
   Toți politicienii care pur și simplu AU FURAT, cînd sunt prinși, se erijează în Che Guevara, sau în te miri Che dizidenți care luptă pentru popor, sau au vrut să dezvăluie nu știu ce secrete galactice dar forțele răului au fost prea mari și li s-a făcut un dosar politic cît un portbagaj plin cu caltaboși și palincă. Apropo de caltaboși, mai știți ce face coruptul Decebal Traian Remeș? Că tot vorbim de una, de alta. Fraților, n-o să vă vină să credeți tupeu de borfaș! Hoțălăul ăsta care a îngropat agricultura sub pămînt, a primit trei anișori pentru corupție. Așa, un fel de avertisment. A executat un an, acum e bine-mersi acasă și a dat în judecată statul român pentru condițiile rele din pîrnaie. Cică mai cere și despăgubiri, în bani, de data asta!!! Na, că s-a descurcat și ăsta, dacă aveați vreo grijă.
  S-au descurcat ei cînd au ars bebelușii la maternitate, ce, nu s-or descurca acum? Parcă și văd, peste cîțiva ani de procese și recursuri, un avocat silos, știți care, cîștigînd o sentință lejeră, atît cu pledoaria dar mai ales cu șpaga în fața unei judecătoare mahmure, știți care.
  Vorbim degeaba. Atunci, cu bebelușii,ar fi trebuit să pice toți, cel puțin de la ministrul sănătății în jos. Cu condamnări, cu despăgubiri, cu tot tacîmul. Acum, ar trebui să pice tot ce înseamnă administrație publică, șeful de la pompieri, inspectori PSI, pînă la ministrul de resort, să-i ia naiba pe toți, să simtă și ei un pic de înnecăciune, dacă nu de la fum, măcar de la lege.
  Dacă s-ar da pedepse de astea, constipative, să lase fără Scaun nume mari, eventual cu un dosar legat de coadă și cu banii luați, cu totul altfel ar sta lucrurile. Garantat!

   Hai, două vorbe și despre televiziuni, despre cum s-a relatat evenimentul( aoleo, era să scriu ”despre cum s-a retardat evenimentul”, bine că m-am corectat la timp!). Că și presa are o mare vină în toate astea, să fie clar. Nu mă refer strict la tragedia din club, ci la degradarea societății, în general, tragedia fiind una dintre consecințe.

  Cînd le auzi pe fătucile alea, la TV: ”cum a fost posibil așa ceva?!”, de parcă noi nici n-am fi descoperit focul (în fine, pe alocuri e adevărat), de parcă suntem o țară ignifugă 100%, mai mult, suntem maniaci cu respectarea normelor PSI și investim 80% din bugetul anual în prevenirea și stingerea incendiilor din cluburi. Și totuși, în condițiile astea, ”Cum A Fost Posibil Așa Ceva??!!!”.
  Dragă fătucă, mai repede întreabă-te cum e posibil să existe televiziunea la care lucrezi. Din ce bani îți iei tu, salariul? Dar directorii tăi, ce mașini au? Ce viluțe? Audiențe zero, averi de sute de mii de euro. Asta cum e posibil? Nu cumva, tot din cultura asta de șpagă care a năpădit România, și care a început să ne omoare?
  Ca să nu mai spun că, sîmbătă după-amiază, cei de la DIGI 24 se lăudau pe post că ei au fost primii care au relatat evenimentul , că au cele mai multe informații și că televiziuni mari, mondiale, cum s-ar spune, au preluat imagini de la ei. Dezgustător. Tinerii ăia încă fumegau pe asfalt, iar ăștia de la DIGI mai aveau puțin și se fotografiau cu decedații, precum Ion Țiriac cu mistreții de la Balc.
 
   Ceea ce spune totul: banul să iasă! Dar uite că, în clubul Colectiv, focul n-a ținut cont de bani. I-a ars deopotrivă pe cei bogați și pe cei săraci. Și i-ar fi ars fără nici o discriminare și pe patronii clubului, dacă ar fi fost acolo. Cu tot cu banii făcuți ilegal, de aceștia, și mai mult, tocmai din cauza acestor bani făcuți ilegal de aceștia.

 Da, am tot auzit pe la televizor , diverși cetățeni din diverse categorii sociale și profesionale, spunînd că vina este colectivă. Aici ne ajută un pic și numele clubului, să ne găsim cuvintele, trebuie s-o recunoaștem. Da, vina este colectivă pentru cei 25 de ani în care unii au furat, au distrus, au deformat și au mutilat societatea, țara, pentru a o stoarce mai ușor de bani. Iar alții nu au făcut nimic pentru a împiedica asta. Poate, la un moment, dat, vom conștientiza, că, o vină colectivă naște și consecințe colective. Adică, ne va arde pe toți, într-un fel sau altul!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Lăsați orice comentarii, voi ce intrați aici!