Serios!

Voi, cei care intraţi aici, aflaţi că toate postările de pe acest blog,fără excepţie, sunt pamflete,pure ficţiuni,produsul imaginaţiei autorului,sau interpretări parodice ale realităţii în viziunea strict personală a acestuia.

duminică, 30 decembrie 2012

O beție cu Oana Cuzino

    
   Florin Călinescu l-a întrebat odată pe impecabilul Daniel Dăianu dacă s-a îmbătat vreodată.
Scrobitul (The Scrobbit, cum ar spune Peter Jackson), a rămas perplex. Călinescu a detaliat: adică v-ați făcut vreodata mangă, pulbere, muci? 
  E reacția omului obișnuit în fața magiei albe a abstinenței. Abstinenții ne amenință viața, ne distrug temelia pe care se sprijină suportabilitatea nonsensului vieții.

Contrar părerii generale- părerea mea - nu tot ce se dă la Tv e un lucru rāu. Și nici tot ce scrie pān` cārți e neapārat un lucru bun. Pe sistemul cā nu toți fanii lu` Capatos este cocalari da' nici toți fanii lu` dom` Pleșu este `telectuali. Trebuie sā recunoaștem cā procentaj maxim nu existā în viața asta, cu excepția morții, taxelor și publicului OTV. Āia sunt proști 100%. 

  Un astfel de lucru bun la prima privire, o rara avis, o pāsāricā rarā, e Oana Cuzino. O molistā simpaticā, un suflet mare (si natural, cred), care ne învață cum să o avem mai lungā și mai sānātoasā. Viața de zi cu zi, la ea ne referim.  De ce spun ”la prima privire bun”. Pentru că, să fim sinceri, chiar la prima privire e un lucru bună, dacă sunteți de acord cu acest dezacord. 

   La a doua privire, Cuzinoasa mă intimidează, mă enervează și mă deprimă un pic. Ridică standarde la care știu că nu voi ajunge niciodată. Și nici nu vreau. Creează o lume complet fără haz, sau cu un haz steril, fiind la rîndul ei creația noii noastre lumi bio-eco-regulată. Totul se întîmplă după o anumită regulă, nimic nu e la întîmplare. Pentru cei care nu pot sau nu vor să gîndească singuri, e Perfectă. Arată Perfect. Vorbește Perfect despre lucruri Perfecte. Nu știu cum, dar bănuiesc că se bășește perfect, rîgîie perfect, se pișă cu mult stil și borăște cu grația și eleganța unei arteziene florentine. Nu e pițipoancă, e doctor în medicină.Are cărți publicate și pun pariu că sunt scrise în cea mai mare parte de ea. E prea mult! Nu e umană. 
    Mă aștept ca într-o zi, cînd va fi în direct, să i se termine bateriile, sau să facă scurt-circuit ca un android ce se află. Să rămînă cu privirea în gol, cu zîmbetul pe buze repetînd cu o voce metalică ” cereale integrale...cereale integrale...”.Panică în platou, tehnicieni zburînd prin cadru, unul cu față de nea Mitică umblîndu-i pe la spate, curentîndu-se de vreo două ori, păpușa Oana revenindu-și din cînd în cînd și debitînd pe diverse voci frînturi de frază, ” da, domnule Președinte, în genunchi...”, ”sunt o oiță,sunt oiță, pleacă din Ghencea!, Gigi,pleacă din Ghencea!”...”Salariul lui Andreea Esca este de două...”, apoi o bubuitură și păpușii îi zboară capul. Ultimul cadru înainte ca Proteveul să intre în revizie tehnică, prins din greșeală de un operator panicat, o înfățișează pe Andreea Esca cu o carabină fumegîndă în mîini, o expresie de ură și maxilarele ei puternice atît de încordate încît ar fi făcut să plîngă cu lacrimi de crocodil pînă și un crocodil.”Bună seara România, noapte bună, bitch!”
   Și totuși această ființă perfectă există, e reală, e om. Optitrist fiind (de un optimism trist), mă gîndesc că tot binele e spre rău. Ce ar mai fi fost lumea noastră din punct de vedere spiritual, cel puțin, dacă toți oamenii ar trăi sau ar fi trăit după religia cuzinistă. O vedeți pe Janis Joplin luîndu-L la întrebări pe Dumnezeu în legătură cu un anume Mercedes Benz după ce a mîncat la micul dejun zeama de la o juma` de grapefruit? Sau pe Nichita Stănescu scriind necuvinte și servind cumpătat un pahar de apă plată cu lămîie?! În condiții ”sănătoase” ar fi scris cel mult ”Cățeluș cu părul lins/Fură rața dinadins!”. Oare ce epigramă i-ar fi dedicat Păstorel Teodoreanu doamnei doctor? Poate ceva de genul ”Detoxifiantă domnișoară, mă cam enervezi! /Mă adapi cu apă chioară și mă furajezi/ Sănătate, viață lungă, pînă în cavou./ Doar că nu-i viață de om, e viață de bou! / Dacă doar ce-i natural la un bărbat/ Adică portofel obez, abdomen și creier plat/ S-e-ntîmplă doctore, să-ți placă,/ E-ok,e natural ca unui bou să i se alăture o vacă!”. Scuze, maestre. Pe care l-am băut.
  Da, crapă fierea în mine ca paharul cu vin fiert în zăpadă. Veți zice că am scris asta pentru că strugurii sînt pentru unii mai acri decît o salată de lămîie și grapefruit cu oțet și borș. Dar tot prefer o femeie cu X imperfecțiuni care mă face fericit decît cea mai tare păpuță (a se citi păpușă) gonflabilo-vie din lume care să dea celorlalți impresia că sunt fericit.  
  Da, e importantă sănătatea. Dar nu și dacă excesul de sănătate dăunează grav trăirii
   
  

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu