Serios!

Voi, cei care intraţi aici, aflaţi că toate postările de pe acest blog,fără excepţie, sunt pamflete,pure ficţiuni,produsul imaginaţiei autorului,sau interpretări parodice ale realităţii în viziunea strict personală a acestuia.

vineri, 7 iunie 2019

”Game of Thrones” a lăsat tronul liber, la HBO. Începe urzeala succesorilor.

      Regina serialelor HBO, ”Game of Thrones” și-a dat obștescul sfârșit la vârsta de 8 sezoane (73 de episoade), lăsând liber tronul audiențelor. Producțiile care vor umple vidul de rating creat, trebuie să facă repede dezbaterea moștenirii, concurența nu iartă nici cea mai mică ezitare. Tot un fel de luptă pentru tron, însă mai puțin îndurătoare, mai inumană, deoarece e vorba de show-bizz.
      Pentru că există un firesc fenomen de migrație dinspre televiziunea clasică, tot mai puțin ofertantă, spre platformele de video streaming și pentru că tot mai mulți prieteni, amici, cunoscuți, rude, oameni, popor, telespectatori, îmi cer recomandări pentru showurile de pe aceste platforme, socot că sfârșitul legendarului ”Game of Thrones” e un bun prilej de a răspunde acestor trei persoane.

     Din start, ca să n-avem discuții, recomandările mele sunt strict subiective, nu țin cont nici de IMDb, nici de Rotten Tomatoes, audiențe, vânzări, popularitate sau părerea criticilor, singurul instrument folosit la măsurarea calității acestor producții este plictisometrul propriu: dacă mă plictisesc, showul e prost. Dacă nu mă plictisesc, e bun. Și încă ceva: dacă sunteți abonați la pachetul HBO, activați și HBO GO. Musai! Acolo găsiți tot ce rulează pe HBO România, fie că se cheamă HBO 2 sau 3, ori Cinemax 1 sau 2. Ca să vizionezi tot ceea ce merită văzut pe HBO, ar trebui să stai la TV non stop, să depinzi de orele lor de difuzare. Alternativa salvatoare, HBO GO îți permite să nu pierzi nimic, nici măcar timpul. De fapt, când zic HBO, mă gândesc la HBO GO, clar.

     Dar, înainte de toate, câteva lucruri despre acest HBO, ca să știm despre ce vorbim.
     Home Box Office (HBO) este un canal de televiziune prin cablu cu sediul central în New York. A fost înființat în 1972 de către un individ numit
Charles Dolan, care a propus pieței audiovizualului de atunci un canal TV cu abonament, care să prezinte filme și evenimente sportive fără enervantele pauze publicitare. Nu era 24/24, ci 9/24. Și folosea tehnica microundelor pentru difuzare. Te uitai la un film, pocneai și niște popcorn...
      Am căutat să vă prezint ceva colorat din istoria canalului HBO, dar s-a dovedit că existența acestuia e la fel de incoloră ca însuși genericul său. Cu toate astea, la început, HBO s-a numit...cum credeți? Tele-M ! Glumesc, evident. S-a numit ”The Green Channel”. Pe parcurs, ce-a fost verde s-a uscat, vorba cântecului, Mr. Dolan a plecat sau a fost ajutat să plece (n-are nici o importanță) și din una în alta, HBO aparține astăzi gigantului WarnerMedia, fiind ”coleg” de trust cu branduri ca TNT, CNN, Cartoon Network, DC, TCM și Warner Bros. Deși nu e chiar de anvergura unui Taraf TV sau Kanal D, HBO se descurcă binișor cu aproximativ 140 milioane abonati (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/HBO), față de Netflix care are 148 milioane abonați (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Netflix), deși a fost lansat cu 25 de ani mai târziu decât HBO, în 1997. Ajungem noi și la Netflix, nici o grijă.

     Aici, însă, încercăm să ștergem lacrima de pe obrazul fanilor GOT și să răspundem la întrebarea ”Și noi, acum, la ce să ne mai uităm ?”.  Căci dacă dragon nu e, nimic nu e! Fără zombilici cu ochi albaștri, moartea e pustiu...
      Nu-i chiar așa. Dintre titlurile pe care le puteți găsi acum pe platforma HBO GO, recomand:

* CHERNOBYL (2019)

    Catastrofa nucleară din 1986, prezentată atât de reușit la dimensiunile sale reale, încât alergi în bucătărie și mănânci sare iodată, cu polonicul. Nu cred că noi, cei din zonă, (de pe o rază de 1000 km din jurul centralei nucleare), am conștientizat vreodată la ce ne-am expus. Un fapt cert este, însă, că generația mea are tot mai puțini reprezentanți care trec de 55 de ani. Cancer. Vizionare plăcută!

* THE YOUNG POPE (2017)

    Un papă ateu, fumător, invizibil pentru public, primul papă american. un Jude Law absolut convingător. Vedeta miniseriei: Silvio Orlando, un cardinal - contabil șef care pare mercantil și meschin, așa cum îi șade bine unui membru al organizației condusă odinioară de famiglia Borgia. Dialoguri terapeutic de inteligente, un scenariu al naibii de bine scris (iartă-mă, Doamne!) în regia lui Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza). Luați aminte la sezonul 1, că acuși începe sezonul 2: THE NEW POPE, pe genericul căruia apar și preafericitul John Malkovich, piosul Marilyn Manson și măicuța Sharon Stone. Doamne-ajută!

* EXTRAS (2005-2007) - the story of a man with small parts
 
   ”Small parts” nu se referă la dimensiunile penisului personajului principal, se referă la roluri, roluri mici, figurație, carevasăzică. Cu alte cuvinte, ”Extras”, adică ”Figuranții”. Dar nu figuranți în sensul de jmecheri care fac figuri, ci actorași de umplutură în filme mari...nu, când zic ”de umplutură”, nu înseamnă slabi, profesional vorbind, ci doar cu șanse slabe...NU! Nu-s retardați sau handicapați! O clipă, n-am vrut să zic asta...a ieșit ca naiba...uite ce e: vedeți Extras că e foarte amuzant, e cu Ricky Gervais! Cum adică ”cine e Ricky Gervais?”, că-nnebunesc!!!

OLIVE KITTERIDGE (2014)
    Vă doresc această miniserie de 4 filme, din toată inima! Serialul care te face să-ți suni profa de mate și să-i mărturisești cât de rău îți pare pentru tot și ce a insemnat dumneaei pentru tine... Iar după ce aburii serialului se vor risipi, să cauți și să găsești o cale de a trăi toată viața cu acel apel telefonic.

 
* TIN STAR (2017, 2 sezoane)

    Tradus cam liber ”Șeriful”, action-drama TIN STAR are la bază o rețetă deloc originală dar extrem de eficientă pentru a te ține în fața TV-ului sau monitorului, după preferințe. Tim Roth e în largul lui, poate fi bun, poate fi rău, poate fi cum vrea și cât vrea. Și vrea. Acțiune, suspans, femei goale, băutură, pistoale. Și peisaje superbe. Se zvonește că sezonul 3 se mută pe Amazon Prime.

* BIG LITTLE LIES (2017, 2 sezoane)

   Femeia te ridică, femeia te doboară, femeia îți dă viață și tot ea te omoară... problema e că aici, sunt patru femei! Miniserie, maximister! Distribuție de excepție, muzică faină, regie, costume, tăt-tăt-tăăăt! Numa` taci și uită-te!

* TRUE DETECTIVE (2014-2019)

   Primul sezon, cu Woody Harrelson și Matthew McConaughey, foarte-foarte tare! Sezonul 2, ceva mai slăbuț, dar tot foarte mișto. Iar sezonul 3, nu știu ce să spun, o fi Mahershala Ali ăsta, actor de Oscar, dar parcă și el se plictisea la filmări, așteptând să  se întâmple ceva în filmul ăsta. Avea o față plângăcioasă, de parcă ar fi fost diagnosticat cu constipație cronică, motiv pentru care s-a implicat în proiectul ăsta, că poate-i iese. Însă, în loc să-i iasă lui, le-a ieșit producătorilor.

* BOARDWALK EMPIRE (2010-2014, 5 sezoane)

   Steve Buscemi, Michael Shannon, Kelly Macdonald și alți actori mai mari și mai mici. Politicieni corupți, gangsteri de toate culorile, Atlantic City în anii `20 ai secolului ce tocmai a trecut, orgolii, ambiție, corupție, prohibiție. Producători executivi: Martin Scorsese (care a regizat episodul pilot și a stabilit ”lookul”, tonul și ritmul serialului) și Mark Wahlberg, care încă mai are bani din vânzarea de discuri și blugi cu fundul până la pământ, din ”zestrea” trupei Marky Mark &  the Funky Bunch.

* DEADLY CLASS (2019)
   Ai dat admitere la geografie și n-ai fost admis? Ți se pare că Știința și Ingineria Materialelor nu e facultate de viitor? La litere n-ai avut suficiente cifre ca să intri?...Nu intra în depresie! Îți vine să omori pe cineva? Ești candicatul ideal! Există studii superioare și pentru cei ca tine! 
    Deadly Class e o Academie a asasinilor de elită. Pe lângă Facultatea de Teologie, e singura instituție de învățământ superior care îți asigură un loc de muncă după absolvire. Și o pensionare rapidă pentru cine apucă.

* CATCH-22
   O dramedie despre absurditatea războiului. George Clooney, adorabil, ca într-un film al fraților Cohen. 

   În America anilor 1870 vine un chinez și le dă somn la toți. Așa s-a născut ”the american dream”.

*YEARS and YEARS (2019)
   ”URECHI și URECHI” l-ar traduce cineva, nu spui cine, că e mai mulți. Umor britanic, o viziune surprinzătoare și inteligentă a viitorului apropiat. Nu mai rețin dacă Brexitul s-a încheiat sau nu...

* TRUST (2018)
   Ăsta-i fain tare. E inspirat dintr-un caz real: un adolescent hipiot este răpit în sudul Italiei, de niște mafioți fără curele la pantaloni. Incontestabil, sudul Italiei e criminal de răpitor! Cum să nu fie plin de Mafie p-acolo?! Hipiotul de Aur scapă, este prins și iar se scapă. Pe el și pe încă unu`. Mafioții vor (surpriză...) decât bani de la bunelul hipiotului, nimeni altul decât magnatul Getty, unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Moș Getty, însă, nu e Moș Crăciun. Nu e magnat degeaba, să arunce cu bani așa, oricând, pe orice sau pentru oricine. De aici, un conflict în regia lui Danny Boyle (Trainspotting).
 
* TABOO (2017)
   Un fel de Peaky Blinders al HBO. Vedeta serialului, ca și în Peaky Blinders, dealtfel, este Tom Hardy, pe care l-am remarcat prima oară în Lawless (2012). Foarte fain vizual, costume și machiaje foarte atent executate. Poți număra cariile din măselele maronii ale figuranților și păduchii din perucile pomădate ale personajelor principale. Un pic de bătaie, oleacă de vodoo, ceva sex, istorie și politichie, per ansamblu, omul și-a făcut treaba. Că e și la butoane, printre creatorii serialului. Tom Hardy, ptiu să nu-l deochi! Și frumos și dăștept și papă tot din farfurie. Mai ales dacă-i pui droguri și băutură. A fost la dezintoxicare, acum e funcțional.

* DOOM PATROL (2019)
   Cea mai recentă producție a celor de la DC Comics ne prezintă niște anti-eroi -eroi, cum e moda pe la noi. Nu știu prea multe, abia a fost lansat, dar văd că au agățat și câțiva actori dă lung-litraj, pardon, de lung-metraj, de pă la Hollywood. Serialul arată bine, în general serialele DC arată și sunt ceva mai bunișoare decât cele produse de MARVEL.                                                             

  La plecare, ne mai oprim puțin pe hol, în fața ușii, cu paharele în mână, ”la bot du șeval”, cum s-ar zice, pentru a menționa câteva titluri pe care mi-e lene să le prezint mai în detaliu și nici n-ar fi indicat, deoarece, deja am depășit dimensiunile de bun simț al unui articol de blog. Mă refer aici la BLACK MONDAY (2019) , SHARP OBJECTS (2018) dar și noile achiziții, The Walking Dead -AMC (2010-prezent, 10 sezoane!) și MR. ROBOT -Amazon Prime (4 sezoane)
     Să nu uit și de FARGO! O comedie neagră, cu o distribuție foarte bogată, care de-a lungul și de-a latul celor trei sezoane a hrănit mulți actori de top, mai puțin pe Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele. Nu-i nimic, mereu există un LAS Fierbinți pentru toată lumea!

       Suficient pentru început! Cât m-am scremut eu să public articolul ăsta, au mai apărut 100 de showuri noi. Și continuă să apară, iar noi nici n-am apucat să discutăm despre filme.


     

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Lăsați orice comentarii, voi ce intrați aici!