Serios!

Voi, cei care intraţi aici, aflaţi că toate postările de pe acest blog,fără excepţie, sunt pamflete,pure ficţiuni,produsul imaginaţiei autorului,sau interpretări parodice ale realităţii în viziunea strict personală a acestuia.

miercuri, 18 septembrie 2024

Cum poți fi tâlhărit, azi

     Mi-e greață să scriu asta, dar poate va folosi cuiva, la un moment dat.    

     Dacă te afli la coadă la supermarket și tânărul din fața ta nu are aplicația comerciantului respectiv, dar o caută fără să o găsească, până îți pierzi răbdarea, sau dacă îi mai lipsesc trei bani de pe card pentru a achita produsele și nu are cash, nu-i sări în ajutor. Nu te oferi să scanezi aplicația ta pe bonul lui. Atenție, s-ar putea să ai bani acumulați prin acea aplicație. Cineva a pierdut astfel 60 lei. Am aflat asta de la o doamnă, casier în cadrul unui market aparținând unui lanț internațional. În momentul în care scanezi codul de bare din aplicație, bonusul acumulat din cumpărăturile anterioare se scade din totalul cumpărăturilor curente. Practic, îi dai banii tăi, unui necunoscut. Uneori, pot fi sume care contează. Asta e prima etapă.

     A doua etapă începe în momentul în care regreți că i-ai dat acești bani și vrei să-i recuperezi. Individul se va preface, sub diverse pretexte, că nu-ți poate returna acel bonus decât prin transfer bancar. În consecință, îți va solicita datele bancare, inclusiv numărul de telefon fără de care nu poate efectua transferul. Aparent, trebuie să figurezi în lista lui de contacte. Odată ce i-ai dat datele bancare (n-are nevoie de PIN sau CNP) și numărul de telefon, poți să-i dai și banii pe care-i mai ai, pentru că, oricum ți-i va lua. 

     Chiar ieri am văzut un ticălos din ăsta la treabă. Bine îmbrăcat, cu aer de student străin. Practic, nu poți să-i fuți un șut în coaie, deși ar merita cel puțin atât, pentru că n-a făcut nimic ilegal. Nu el ți-a solicitat ajutorul. Tu i l-ai oferit, de bună voie. Nu el a cerut banii de bonus înapoi și nici nu e vina lui că n-avea cash în acel moment. Dimpotrivă, a colaborat, cu cele mai bune intenții. A vrut să ți-i transfere, suntem în secolul XXI. E problema ta, dacă nu vrei să-i dai datele bancare. Întâi, te face la psihic, apoi la buzunare. Cine nu pricepe proverbul despre facerea de bine, plătește.

     Și am mai auzit una. Escrocii adună informații despre victimă, ca în cazul ”accidentul”. Află numele, vârstele și ocupațiile membrilor familiei, detalii din viața de zi cu zi, chestii personale. Numai că, de data asta, nu te mai abordează la telefon, ci direct, față în față. Se bazează probabil și pe ”competența” poliției, precum și pe impecabila lege românească, făcută foarte bine, dar aplicată un pic cam discutabil. 

      Cazul care mi s-a povestit e al unei doamne care lucrează în sistemul de sănătate. Când a plecat de la serviciu, a fost abordată foarte natural și deloc alarmant de un individ, care, jucând un teatru convingător, s-a prefăcut că o știe de undeva, dar nu-și amintește exact de unde: ”...a! ba da, nu sunteți dumneavoastră doamna doctor Xulescu?...ce onoare, ce plăcere...știți, noi ne cunoaștem cu soțul dumneavostră, domnul Xulescu de multă vreme, dânsul cumpără frecvent carne de calitate de la magazinele noastre, vă rugăm să-i transmiteți respectele noastre. Apropo, dacă pot să îndrăznesc, chiar azi a fost domnul pe la noi și a vrut ceva deosebit, am primit ceva extraordinar din Japonia, ceva proaspăt și cu totul special, dar nu funcționa POS-ul, iar soțului dumneavoastră i-au lipsit 150 lei, dar pentru dumnealui nu ne-am pus la chestia asta, a rămas să ne reglăm data viitoare...a, aveți dumneavoastră, vai, dar nu trebuia, bla bla bla...” și dus a fost cu banii. 

     Evident că domnul în chestiune nici nu auzise de celebrul lanț de magazine și nici nu comandase carne din Japonia, cu toate că-i plăcuse foarte mult noua ecranizare a Shogunului.

   În concluzie, cum spunea celebrul motan de pe internet, Grumpycat:

      ”Sunt două tipuri de oameni în lumea asta. Și nu-mi plac”. 

      Evitați-i și pe unii și pe ceilalți. Înainte de a interacționa cu necunoscuți, mai ales dacă sunt drăguți, prietenoși și bine îmbrăcați, dați-vă două palme și reveniți-vă. Iar dacă știu și amănunte personale (numele mamei, soțului, fiicei, adresa, locul de muncă), puteți anunța direct poliția.  

     Ia nu mai fiți așa de treabă - de treaba altora - și vedeți-vă de treaba voastră!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Lăsați orice comentarii, voi ce intrați aici!